Haber

Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in dolandırıcılık davasında görüş açıklandı

Arnavutluk Adalet Bakanlığı tarafından iade edildiği Türkiye’de tutuklanan kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in de aralarında bulunduğu 7’si tutuklu 21 sanığın dolandırıcılık suçlamasıyla yargılandığı davada , Cumhuriyet savcısı vakıf hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Anadolu 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada aralarında Faruk Fatih Özer’in de bulunduğu 5 tutuklu sanık ile bazı müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.

Gözaltına alınan sanıklardan ikisinin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlantıya geçirildiği duruşmada Cumhuriyet savcısı, temele ilişkin mütalaasını sundu.

Savcının 22 sayfalık mütalaasında, 14 Eylül 2017’de kurulan Thodex’in 400 bin lira sermayeli olduğu ve şirketin en başından müşterileri kandırmak ve dolandırmak amacıyla kurulduğu belirtildi. kripto varlıklarına yatırım yapmak isteyenler.

Görüşte, platforma üye olan müşterilerin açılan hesaplara para yatırdıktan sonra verdikleri talimata istinaden aldıkları veya sattıkları kripto varlıklara ilişkin hesaplarında görünen fiyatların gerçekte gerçek karşılıklarının bulunmadığına dikkat çekildi. .

Şirketin başlangıçta müşterilerin güvenini kazanmak için al-sat talimatlarını yerine getirdiği, ardından dolandırıcılık hedeflerine uygun olarak ünlü isimlerle reklam anlaşmaları yapıldığı, hediye veya bonus kripto para dağıtıldığı ve çok sayıda çekilişten oluşan çekilişler yapıldığı açıklandı. birbirinden değerli ikramiyeler düzenlendi.

Görüşte, şirketin bu şekildeki asıl amacının daha fazla müşteri ve para çekerek daha fazla insanı dolandırmak olduğuna işaret edildi.

Toplam zarar 257 milyon 862 bin 432 lira

Faruk Fatih Özer ve suç ortaklarının en başından beri dolandırıcılık kastıyla hareket ettikleri görüşünde, gerçekte var olmayan ancak sistemde kaydileştirilen varlıkları müşterilerine satmış gibi gösterdikleri vurgulandı.

Mütalaada 2 bin 27 mağdurun toplam zararının 257 milyon 862 bin 432 lira olduğu bilgisi verildi.

Elde edilen bulgular ve elde edilen deliller ışığında Thodex’in aslında bir suç örgütü olduğunun açıkça anlaşıldığının vurgulandığı mütalaada, suç örgütünün elebaşı sanık Faruk Fatih Özer’in istikrarlı bir şekilde eylemlerine devam ettiği kaydedildi. biçim.

Özer kardeşlere 40 bin 462 yıla kadar hapis cezası

Mütalaada sanıklar Faruk Fatih Özer ile kardeşleri İnanç Özer ve Serap Özer’in “nitelikli dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından 12 bin 142 yıldan 40 bin 462 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi. ” ve “suçtan kaynaklanan mal değerlerinin aklanması”.

Mütalaada, sanık Zuhal Özer’in “terör örgütüne üye olmak” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığını aklamak” suçlarından 8 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası talep edilirken, diğer 17 sanık hakkında hapis cezası istendi çeşitli suçlar için değişen oranlarda cezalar.

Tutuklu sanık Mesut Can Arbaz, mütalaaya karşı savunmak için süre istediğini belirterek, herhangi bir örgüte üye olmadığını belirterek, bu şirkette yaptığı iş dışında herhangi bir bedel almadığını söyleyerek tahliyesini talep etti.

Gözaltına alınan diğer sanıklar da mahkemeden tahliyelerini istedi.

Sanıklar ve avukatları mütalaaya karşı savunma yapmak için süre istedi.

Duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların bu halinin devamına karar verdi.

Heyet, sanık ve avukatlarına mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için süre tanıyarak duruşmayı erteledi.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede kripto paranın ne olduğu, Bitcoin’in hukuki durumu, kripto borsalarında nasıl işlem gördüğü ve borsalar arasındaki farklar açıklandı.

Thodex adlı şirketin Faruk Fatih Özer tarafından 400 bin lira sermaye ile kurulduğunun belirtildiği iddianamede yer alan MASAK raporuna göre, Thodex platformunun müşterilerini iş ve işlemlerinden dolayı dolandırıcı davranışlarla kandırdığı kaydedildi.

MASAK raporuna göre sanık Faruk Fatih Özer’in hakimiyetindeki 3 farklı hesaptan 253 milyon 714 bin 909 lira değerinde kripto para transferi yapıldı ve bu transferlerin değerli bir kısmı sanıkların ticaret merkezi Cem Uzunoğlu, Faruk Fatih. Özer ve Zuhal Özer, Crypto Varlık’tır. Hizmet Sağlayıcı nezdinde bulunan kripto varlık cüzdanlarına aktarıldığı belirtildi.

Bu suçlar nedeniyle 356 milyon lira zarara uğradığına dikkat çekilen iddianamede, aralarında Faruk Fatih Özer’in de bulunduğu 7’si tutuklu yaklaşık 21 sanık hakkında “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek”, bankaların veya kredi kuruluşlarının bilgi sistemlerini bir araç olarak kullanarak dolandırıcılık”. ve “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin malvarlıklarının dolandırıcılık ve suçtan doğan değerlerinin aklanması” suçlarından 12 bin 164 yıldan 40 bin 562 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.

Faruk Fatih Özer 23 Nisan’da tutuklandı.

Dosyada kaçak zanlı olarak aranan kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, 30 Ağustos’ta Arnavutluk’ta yakalandı.

Arnavutluk’ta Duraç Yargıtay’ın verdiği iade kararının ardından 20 Nisan’da yurda getirilen Özer, 23 Nisan’da sevk edildiği Anadolu Adalet Sarayı’ndaki nöbetçi hakim tarafından tutuklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu